Aangetekende brief, deurwaardersexploot of e-mail: wat telt bij het opzeggen van een lopend huurcontract?

Een huurder wil een huurovereenkomst beëindigen. Dat kan aan het einde van elke vaste periode. De opzegging moet wel vooraf gebeuren.

Aangetekende brief, deurwaardersexploot of e-mail: wat telt bij het opzeggen van een lopend huurcontract?

Daarnaast is er nog een element waarmee rekening moet worden gehouden. Je moet er zeker van zijn dat de verhuurder tijdig werd geïnformeerd. Daarom moet hij in de regel per deurwaardersexploot of per aangetekende brief worden verwittigd.   

In een recente zaak stuurde een huurder, die een handelshuurovereenkomst wilde opzeggen, op 28 augustus een aangetekende brief. Deze werd te laat verzonden.  

De huurder had zijn verhuurder ook op de hoogte gesteld van de opzegging op 28 augustus per e-mail naar het adres dat gewoonlijk werd gebruikt om met hem te communiceren.  

De zaak komt voor de rechter. De vrederechter en vervolgens de rechtbank van eerste aanleg bevestigden de kennisgeving, maar het Hof van Cassatie wees erop dat de procedure niet correct was gevolgd. Het vernietigde het vonnis van de rechtbank van eerste aanleg.  

Hoewel de intentie om de verhuurder tijdig per e-mail op de hoogte te brengen lovenswaardig is, legt de regel een welbepaalde procedure op.