De werkgever mag de arbeidsovereenkomst van de werknemer niet eenzijdig wijzigen

De wet bepaalt dat de arbeidsovereenkomst moet worden uitgevoerd onder de voorwaarden, op het tijdstip en op de plaats die zijn overeengekomen. De arbeidsovereenkomst kan alleen worden gewijzigd met instemming van beide partijen.

De werkgever mag de arbeidsovereenkomst van de werknemer niet eenzijdig wijzigen

Een eenzijdige en belangrijke wijziging van een essentieel element van de arbeidsovereenkomst wordt beschouwd als impliciet ontslag. Een dergelijke wijziging geeft de andere partij recht op een ontslagvergoeding. 

Dit staat bekend als een wijziging die gelijkstaat aan contractbreuk. Het is aan de rechter om te bepalen of een dergelijke wijziging een wens tot beëindiging van de overeenkomst inhoudt.

Niet alle wijzigingen zijn gedekt. In geen geval mag de werkgever zich in de arbeidsovereenkomst het recht voorbehouden om de arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen. De Belgische wet verbiedt dit.

De essentiële elementen van de arbeidsovereenkomst zijn :

  • de functie: de werkgever mag de aan de werknemer toevertrouwde taken wijzigen, op voorwaarde dat de werknemer tewerkgesteld blijft in overeenstemming met zijn of haar kwalificaties en vaardigheden en met gelijkwaardige verantwoordelijkheden;
  • de bezoldiging: de werkgever mag niet eenzijdig een verlaging van de bezoldiging opleggen;
  • de plaats van het werk: een verandering van de plaats van het werk wordt beschouwd als een verandering van een essentiële voorwaarde voor zover de werknemers schade lijden die niet in verhouding staat tot de behoeften van het bedrijf.