Hoe werkt het Europees burgerinitiatief?

In België kunnen alleen verkozen vertegenwoordigers wetsontwerpen of wetsvoorstellen indienen, maar in Europa is dat ook mogelijk door “gewone” burgers.

Hoe werkt het Europees burgerinitiatief?

Het Europees burgerinitiatief is de vraag om wetgeving aan te nemen.   

Als indiener hoef je geen politicus te zijn. Je moet een groep organisatoren vormen die bestaat uit ten minste 7 EU-burgers die in 7 verschillende lidstaten wonen.   

Zodra deze eerste fase is afgerond, moet het initiatief worden geregistreerd door de Europese Commissie, die zal onderzoeken of het aan bepaalde criteria voldoet.  

  • Het mag niet beledigend, misplaatst of kwetsend zijn;  

  • Het moet in overeenstemming zijn met de waarden van de Unie en de rechten die zijn vastgelegd in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie.  

Als de Commissie het initiatief registreert, moet het de steun krijgen van ten minste 1 miljoen mensen uit ten minste 7 lidstaten. Voor deze 7 staten is een minimumdrempel van deelnemers vastgesteld, die overeenkomt met het aantal in elke lidstaat gekozen leden van het Europees Parlement, vermenigvuldigd met het totale aantal leden van het Europees Parlement.  

Zodra de steun door de nationale autoriteiten is geverifieerd, kan het initiatief worden ingediend bij de Commissie, die zal overwegen welke actie moet worden ondernomen en of er al dan niet moet worden doorgegaan.  

Als het initiatief een positief antwoord krijgt, kan het een voorstel voor Europese wetgeving worden en dezelfde route volgen als traditionele wetgevingsvoorstellen met het oog op goedkeuring.