Alle 32 Belgische gevangenissen vangen mannelijke gedetineerden op, 9 ook vrouwelijke
Ons land telt 32 gevangenissen. Daarnaast vangt ook de Vlaamse gesloten instelling van Tongeren gedetineerden op. 32 gevangenissen betekent niet dat iedereen in elke gevangenis terecht kan. Een nieuw besluit legt vast wie waar ondergebracht kan worden.
Verdachten onder aanhoudingsbevel
Verdachten onder aanhoudingsbevel kunnen enkel terecht in de gevangenissen van Antwerpen, Aarlen, Bergen, Brugge, Brussel, Dendermonde, Dinant, Doornik, Gent, Hasselt, Hoei, Ieper, Jamioulx, Lantin, Leuze-en-Hainaut, Mechelen, Marche-en-Famenne, Namen, Nijvel, Oudenaarde en Turnhout. En in de hulpgevangenis van Leuven.
In de andere Belgische gevangenissen (Andenne, Beveren, Hoogstraten, Itter, Marneffe, Merksplas, Ruiselede, Saint-Hubert, Wortel en de hoofdgevangenis van Leuven) kunnen zij in principe niet ondergebracht worden. Maar de directeur-generaal van de penitentiaire administratie kan hen in uitzonderlijke gevallen daar toch plaatsen.
Mannen en vrouwen
Alle gevangenissen vangen mannelijke gedetineerden op. Vrouwen kunnen alleen terecht in de gevangenis van Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Hoogstraten, Lantin en Marche-en-Famenne.
Jonge kinderen
Gedetineerden kunnen samen met hun jonge kinderen (minder dan 3 jaar) terecht in de gevangenis van Brugge, Brussel en Lantin.
Met psychiatrische afdeling
Er zijn 8 gevangenissen met een psychiatrische afdeling: Antwerpen, Bergen, Brussel, Gent, Jamioulx, Lantin, Namen en de hulpgevangenis van Leuven.
Inwerkingtreding
Deze bestemmingsregels treden in werking op 30 augustus 2019. Plaatsing en overplaatsing volgens de nieuwe bestemmingsregeling dient te gebeuren vanaf 1 januari 2020.
Bron: Koninklijk besluit van 17 augustus 2019 tot uitvoering van de bepalingen van de basiswet van 12 januari 2005 betreffende het gevangeniswezen en de rechtspositie van de gedetineerden inzake de bestemming van de gevangenissen en de plaatsing en de overplaatsing van de gedetineerden, BS 29 augustus 2019
Zie ook:
Basiswet van 12 januari 2005 betreffende het gevangeniswezen en de rechtspositie van de gedetineerden (art. 14, 15, 17 en 18)