Wetboek economisch recht krijgt verder vorm
De Belgische wetgever heeft ervoor gekozen om alle economische regelgeving, na eventuele hervorming, te bundelen in één Wetboek van economisch recht via de techniek van ?aanbouwwetgeving?. Concreet betekent dit dat de diverse boeken van het nieuwe wetboek, 17 boekdelen in totaal, gefaseerd worden ingevoerd.
Met de wet van 21 december 2013 wordt het Wetboek van economisch recht aangevuld met boek VI: Marktpraktijken en consumentenbescherming. Tevens wordt het Wetboek vervolledigd door toevoeging van de overeenstemmende definities inzake marktpraktijken en consumentenbescherming aan Boek I en de rechtshandhavingsbepalingen aan Boek XV.
Boek VI
Boek VI beoogt voornamelijk de regeling van marktpraktijken en de bescherming van de consument. Dit boek is geen loutere overname van de Wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming, maar ook een hervorming en aanpassing van de bestaande regelgeving.
Het nieuwe boek voorziet onder meer in een omzetting van de bepalingen van richtlijn 2011/83/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende consumentenrechten.
Verder heeft de wetgever ervoor geopteerd om duidelijkheid te scheppen over de bedoeling van de sperperiode door in art. VI, 25 § 1, juncto art. VI, 29 § 2 een uitdrukkelijke verwijzing op te nemen naar de eerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen. Deze vermelding is ingegeven door het feit dat het Hof van Justitie zich negatief heeft uitgesproken over de sperperiode in de mate dat deze bepalingen de consumentenbescherming tot doel hebben. De richtlijn oneerlijke handelspraktijken van ondernemingen jegens consumenten (Richtlijn 2005/29/EG) is immers niet van toepassing op bepalingen die uitsluitend de (on)eerlijke markpraktijken tussen ondernemingen beogen. De duur van de sperperiode wordt verlengd tot een maand en de uitzondering voor occasionele handelsmanifestaties en uitverkopen blijft behouden.
Vermits het herroepingsrecht van de consument een belangrijk onderdeel is van de hele wetgeving inzake consumentenbescherming, heeft de wetgever ervoor geopteerd om twee bijlagen toe te voegen bij boek VI: bijlage 1 betreft een aantal modelinstructies met betrekking tot dit herroepingsrecht, voornamelijk gericht tot de ondernemingen; bijlage 2 betreft een modelformulier voor uitoefening van het herroepingsrecht door de consument.
Dit zijn, louter bij wijze van voorbeeld, maar een aantal wijzigingen en vernieuwingen die in Boek VI worden aangebracht ten opzichte van de Wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken en consumentenbescherming. Consumentenbescherming en bescherming van de eerlijke handelspraktijken tussen ondernemingen onderling blijven uiteraard de twee hoofddoelstellingen van dit boek.
Structuur
De structuur van het nieuwe boek VI is als volgt:
TITEL 1: Algemene principes
TITEL 2: Informatie van de markt
HOOFDSTUK 1. Algemene verplichting tot informatie van de consument
HOOFDSTUK 2. Prijsaanduiding
HOOFDSTUK 3. Benaming, samenstelling en etikettering van goederen en diensten
HOOFDSTUK 4. Aanduiding van de hoeveelheid
HOOFDSTUK 5. Vergelijkende reclame
HOOFDSTUK 6. Promoties inzake prijzen
Afdeling 1. Verwijzing naar de eigen, voorheen toegepaste prijs
Afdeling 2. Uitverkopen
Afdeling 3. Opruimingen of solden
Afdeling 4. Titels die recht geven op terugbetaling of prijsvermindering
HOOFDSTUK 7. Diverse bepalingen
TITEL 3. Overeenkomsten met consumenten
HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen
HOOFDSTUK 2. Overeenkomsten op afstand
Afdeling 1. Overeenkomsten op afstand die geen betrekking hebben op financiële diensten
Afdeling 2. Overeenkomsten op afstand met betrekking tot financiële diensten
Afdeling 3. Aan dit hoofdstuk gemene bepalingen
HOOFDSTUK 3. Buiten verkoopruimten gesloten overeenkomsten
HOOFDSTUK 4. Openbare verkoop
HOOFDSTUK 5. Gezamenlijk aanbod
HOOFDSTUK 6. Onrechtmatige bedingen
HOOFDSTUK 7. Bestelbon
HOOFDSTUK 8. Bewijsstukken
HOOFDSTUK 9. Verlenging van overeenkomsten
TITEL 4. Verboden praktijken
HOOFDSTUK 1. Oneerlijke handelspraktijken jegens consumenten
Afdeling 1. Toepassingsgebied
Afdeling 2. Oneerlijke handelspraktijken
Afdeling 3. Misleidende handelspraktijken
Afdeling 4. Agressieve handelspraktijken
HOOFDSTUK 2. Oneerlijke marktpraktijken jegens andere personen dan consumenten
HOOFDSTUK 3. Ongewenste communicaties
HOOFDSTUK 4. Verkoop met verlies
TITEL 5. Collectieve consumentenovereenkomsten
TITEL 6. Bijzondere regels inzake geregistreerde benamingen
TITEL 7. Slotbepalingen
Inwerkingtreding
De Koning bepaalt de datum van inwerkingtreding van de wet, behalve van art. 9 dat in werking treedt de dag volgend op de bekendmaking van de wet in het Belgisch Staatsblad, dus op 31 december 2013.
Bron: Wet van 21 december 2013 houdende invoeging van boek VI « Marktpraktijken en consumentenbescherming » in het Wetboek van economisch recht en houdende invoeging van de definities eigen aan boek VI, en van de rechtshandhavingsbepalingen eigen aan boek VI, in de boeken I en XV van het Wetboek van economisch recht, BS 30 december 2013.
Zie ook:
Wet van 28 februari 2013 tot invoering van het Wetboek van economisch recht, BS 29 maart 2013