509 gerechtsdeurwaarders verdeeld over twaalf gerechtelijke arrondissementen

Sinds 1 april 2014 heeft ons land nog twaalf gerechtelijke arrondissementen. Vroeger waren dat er 27. Elk gerechtelijk arrondissement krijgt een welbepaald aantal gerechtsdeurwaarders toegewezen. Die aantallen zijn nu bekend voor de twaalf nieuwe arrondissementen. In totaal zijn er 509 gerechtdeurwaarders.

Het gerechtelijk arrondissement Brussel krijgt het meeste gerechtsdeurwaarders: 87. Daarna volgt het gerechtelijk arrondissement Antwerpen met 80 gerechtsdeurwaarders.

In het gerechtelijke arrondissement Henegouwen zijn er 66 gerechtsdeurwaarders, in dat van Luik 62.

Het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen krijgt 58 gerechtsdeurwaarders. Dat is er eentje minder dan er waren toegewezen aan alle oude gerechtelijke arrondissementen samen die binnen de provincie Oost-Vlaanderen vielen. Die daling komt er omdat de Raad van State in 2011 heeft beslist dat het oude arrondissement Oudenaarde geen 9 maar maar 8 gerechtsdeurwaarders mocht hebben.

Het gerechtelijk arrondissement West-Vlaanderen krijgt 49 gerechtsdeurwaarders.

Het gerechtelijk arrondissement Limburg telt 29 gerechtsdeurwaarders, dat van Namen 28 en dat van Luxemburg 17. Dat zijn er evenveel als in het gerechtelijk arrondissement Leuven.

In het gerechtelijk arrondissement Waals-Brabant werken er 14 gerechtsdeurwaarders. Hekkensluiter is het gerechtelijk arrondissement Eupen met 2 gerechtsdeurwaarders.

Let op. Bij die 509 gerechtsdeurwaarders zijn de gerechtsdeurwaarders die ouder zijn dan 70 jaar niet inbegrepen.

Het KB van 4 mei 2015 treedt in werking op 29 mei 2015.

Bron: Koninklijk besluit van 4 mei 2015 tot bepaling van het aantal gerechtsdeurwaarders per gerechtelijk arrondissement, BS 19 mei 2015

Zie ook:
Gerechtelijk Wetboek, art. 518