Als uw aannemer sociale schulden heeft

De wetgeving rond sociale zekerheid heeft een mechanisme voorzien om ervoor te zorgen dat sociale schulden ook via opdrachtgevers betaald kunnen worden. Wat betekent dat?

Als uw aannemer sociale schulden heeft

Voor heel wat sectoren gebeurt de betaling van de sociale zekerheidsbijdragen door de werkgever niet altijd correct.  

Om te voorkomen dat de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) deze bijdragen niet kan innen, bestaat het mechanisme van hoofdelijke aansprakelijkheid. 

Dat betekent dat men niet zomaar een factuur mag betalen van een aannemer die zijn sociale bijdragen niet correct heeft betaald. 

De RSZ vereist dan een inhouding en doorstorting van 35%. Gebeurt dit niet, dan is de klant hoofdelijk aansprakelijk voor de sociale schulden van deze aannemer. Het bedrag is wel beperkt tot het factuurbedrag. 

Het Hof van Cassatie heeft onlangs nog gepreciseerd dat het niet voldoende is dat de aannemer geen schulden had op het moment dat de overeenkomst werd afgesloten. Het is het moment van betaling van de factuur dat telt.  

Zelfs als de onderneming dus sociale schulden maakt tijdens de uitvoering van de overeenkomst, moet de klant de betaling van 35%, exclusief btw, aan de RSZ doen.