De overheid verliest de klimaatzaak: wat nu?

Het Brusselse hof van beroep heeft het op 30 november bevestigd: de overheid doet niet genoeg om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Een vermindering van 55% tegenover het niveau van 1990 is nodig tegen 2030, heeft het geoordeeld.

De overheid verliest de klimaatzaak: wat nu?

De vzw Klimaatzaak werd in 2014 opgericht door burgers die actie wilden ondernemen tegen het Belgische klimaatbeleid. Ze hebben de Belgische Staat, het Vlaamse, Waalse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest gedagvaard. De vzw eiste dat werd vastgesteld hoe deze overheden niet genoeg maatregelen nemen om de gevaarlijke klimaatopwarming tegen te gaan. 

Het hof van beroep is tot de conclusie gekomen dat deze overheden inderdaad te weinig heeft gedaan. Opmerkelijk: het Waals Gewest is de uitzondering, die regering is er wel in geslaagd om aan haar verplichting te voldoen om de uitstoot te verminderen. 

Volgens het hof is de bijdrage van de andere overheden tot de vermindering van de uitstoot te weinig om het hoofd te bieden aan de risico’s van de klimaatopwarming. Dat terwijl ons land wel op de hoogte was van de gevaren. 

Concreet heeft het hof dus beslist dat de federale staat, het Vlaamse en Brussels Hoofdstedelijk Gewest hun CO2-uitstoot moeten verlagen met 55% tegen 2030. Het is onduidelijk hoe deze uitspraak zal worden uitgevoerd, gezien er geen dwangsommen zijn opgelegd.