Een beleid tegen seksuele intimidatie is nodig op elke werkvloer

Een stagiaire werd op haar stageplaats het slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Toen ze erover klaagde, werd haar contract niet meer verlengd. De werkgever reageerde bovendien met een beschuldiging van diefstal. De organisatie werd veroordeeld voor indirecte discriminatie.

Een beleid tegen seksuele intimidatie is nodig op elke werkvloer

Na de klacht van de stagiaire deed de organisatie alsof het een intern onderzoek zou voeren, maar eigenlijk interviewden ze enkel werknemers die niets hadden kunnen zien en dus geen uitspraken konden doen over de zaak. Op basis daarvan concludeerde het dat de klacht niet geloofwaardig was. 

Het onderzoek van de preventieadviseur werd initieel geweigerd door de organisatie. Daarna bleek echter dat er nog slachtoffers waren van dezelfde manager en dat er geen beleid bestond rond seksueel overschrijdend gedrag. 

Het instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen heeft daarop klacht ingediend bij de arbeidsrechtbank. Die heeft beslist dat het ontbreken van een degelijk beleid rond seksuele intimidatie neerkomt op een indirecte discriminatie tegen vrouwen. 

De organisatie werd veroordeeld en zal nu een gedragscode moeten opstellen en de personeelsleden hierover informeren. De werkgever wordt verplicht om actie te ondernemen bij enige melding van seksueel overschrijdend gedrag en krijgt bovendien een verbod op vergeldingsmaatregelen.